Volg ons op de sociale media:
Je kunt ons nu ook volgen op facebook: Techniek Toernooi Noord-Holland
en op twitter: Techniek Toernooi NH @TechToerNH
Gebruik #TechToerNH als je over ons twitter.
Daar zullen we ook relevante informatie plaatsen voor het TT-NH toernooi op 19 maart 2015 in iPABO in Alkmaar met ( #TTNH15 )
De spannende schaduw is de opdracht voor groep 1-2.
De uitwerking van deze opdracht wordt op het moment nog getest. Het belangrijkste ingredient zal zijn dat de leerlingen schaduwen moeten maken.
Je moet dan denken aan een soort schimmenspel-opstelling.
Het is de bedoeling dat de leerlingen leren hoe een schaduw gemaakt wordt en - inderdaad - hoe je een schimmenspel maakt.
We hopen de lesbrief zo spoedig mogelijk on-line te hebben, maar willen eerst zeker zijn dat leerlingen van deze leeftijdsgroep de opdracht goed en zelfstandig kunnen uitvoeren.
Het aquaduct is een opdracht voor groep 3-4.
De opdracht luidt om met papier en plakband een lang aquaduct te bouwen en daar in 1 minuut zoveel mogelijk water doorheen te laten lopen. De goot van het aquaduct moet 2.5 m lang worden, moet ten minste 1 bocht maken en mag door niet meer dan 4 pijlers worden ondersteund.
Om het nog uitdagender te maken krijgt het team op de wedstrijddag een geheim onderdeel dat moet worden opgenomen in de goot van het aquaduct.
De leerlingen leren bij deze opdracht over het nut van een aquaduct, over aquaducten die de Romeinen al bouwden en de aquaducten die nu nog steeds gebouwd worden. Ze leren ook hoe belangrijk het is dat de goot van een aquaduct waterdicht is. Ten slotte komt ook de techniek van goed bouwen aan de orde: de goot van het aquaduct moet door pijlers goed ondersteund worden en in een bocht kunnen lopen.
De pijlers van het aquaduct worden op school gemaakt en meegenomen naar de wedstrijd. Op de wedstrijddag zetten de leerlingen ter plekke de goot in elkaar en bouwen het aquaduct op. Vergeet niet dat er nog een geheim onderdeel in opgenomen moet worden. Dat onderdeel kan goed met plakband worden vastgezet.
Wat heb je nodig op school?
Materiaal om de pijlers voor het aquaduct te maken en veel vellen A4-papier en rolletjes plakband om goten te maken en er mee te experimenteren. Tijdens de wedstrijd krijgen de teams voor de goot 50 vellen A4-papier en 1 rolletje plakband (19 mm x 33 m).
Half november komt de volledige lesbrief beschikbaar op www.techniektoernooi.nl.
De opdracht Kijken om een hoekje is een opdracht voor groep 5-6.
De opdracht is om met zo weinig mogelijk spiegels een zo lang mogelijke weg te bouwen waarlangs je een lichtstraal 'om een hoekje' stuurt. Het beginpunt en het eindpunt van de weg liggen dicht bij elkaar aan een kant van een tafel (zie figuur). Het licht moet om een 'schutting' geleid worden die in het midden van de tafel staat.
En om het nog uitdagender te maken staat op een geheime plek op die tafel al een spiegel klaar, die je moet gebruiken in het spiegelpad voor de lichtstraal. Die spiegel staat met een kant rechtop op de tafel en kan niet gedraaid of verplaatst worden.
De leerlingen leren bij deze opdracht hoe een spiegel werkt. Daar hoort een natuurkundige wet bij: 'hoek van inval = hoek van terugkaatsing". Onbewust gebruik je die als je bij de kapper zit en je jezelf in de vele spiegels terugziet. Je hebt natuurlijk ook lachspiegels: die spiegels zijn niet vlak maar zijn zo verbogen dat je spiegelbeeld er helemaal door wordt vervormd.
Wat heb je nodig op school voor deze opdracht?
Spiegels van ongeveer 15 cm x 15 cm (kleiner mag ook; groter niet). Je kunt die bij doe-het-zelf zaken kopen. Dat zijn dan vlakke spiegels, maar je mag ook bolle of holle spiegels gebruiken. De opdracht is zo weinig mogelijk spiegels te gebruiken, maar het is leuk om op school ook eens met juist heel veel spiegels te werken.
Je hebt ook zelfgemaakte houders nodig om de spiegels rechtop te kunnen zetten.
En een zaklantaarn, een fietslampje of het lampje van je smartphone om te controleren of de lichtstraal loopt zoals je zou willen. Je zou ook een laserpointer van het digitale schoolbord kunnen gebruiken als lichtbron, maar (BELANGRIJK) kijk nooit in het laserlicht, ook niet via de spiegels.
Ten slotte heb je een simpel schermpje nodig om de lichtstraal in eindpunt B weer op te vangen.
Om de winnaar te bepalen, zal de jury op de wedstrijddag de gemiddelde afstand tussen de gebruikte spiegels bepalen. De opstelling waarbij die afstand het grootste is wint.
Half november komt de volledige lesbrief on-line op www.techniektoernooi.nl.
Het Energieke lampje is een opdracht voor groep 7-8.
De opdracht luidt om een kleine waterkrachtcentrale te bouwen waarmee voldoende energie kan worden opgewekt om een led-lampje ten minste 30 seconden te laten branden. Het team dat daarvoor het minste water nodig heeft wint.
Op de wedstrijddag krijgen de teams 2 PET-flessen met water (totaal 3 liter). Daarmee moeten ze hun meegebrachte opstelling aandrijven.
De leerlingen leren bij deze opdracht hoe een led-lampje werkt, wat een waterkrachtcentrale is en hoe je een goede opstelling bouwt, waarbij je zo weinig mogelijk energie verliest aan wrijving en warmte en de meeste energie wordt omgezet in electriciteit om het lampje te laten branden.
Wat heb je op school nodig: verschillende types led-lampjes om mee te experimenteren en een flink aantal led-lampjes van het type dat gebruikt moet worden tijdens de wedstrijd en de bijbehorende fitting. Daarnaast elektriciteitskabeltjes (met krokodillenklemmetjes), materiaal om de waterkrachtcentrale te bouwen en twee PET-flessen van 1.5 liter, gevuld met water.
Het type led-lampje dat het team krijgt van de jury op de wedstrijddag is:
led 6V/DC, 12 mA voor een fitting E10
De E10 fitting moet al op school in de opstelling verwerkt zijn.
Half november komt de volledige lesbrief on-line on www.techniektoernooi.nl
Het Techniek Toernooi 2015 staat in het teken van het Internationale jaar van Licht de van de Verenigde Naties en Unesco, maar geeft ook aandacht aan het thema 'Weg- en waterbouw'.
Op 19 maart 2015 vindt de regionale finale Techniek Toernooi Noord-Holland plaats weer in de vertrouwde iPABO in Alkmaar.
Voor dit regionale toernooi zijn de volgende opdrachten bedacht:
De Spannende schaduw voor groep 1-2
Het aquaduct voor groep 3-4
Kijken om een hoekje voor groep 5-6
Het energieke lampje voor groep 7-9
De lesbrieven voor deze opdrachten zijn in voorbereiding en komen de komende weken on-line op de offciele website van Techniek Toernooi Noord-Holland 2015